BLOG / INFORMÁCIÓK / KÉSZLET / COVID19

Hírek, aktualitások, készletinformáció:

http://lupibt.blog.hu

Szűrés
EU szabvány
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Tanúsítvány
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Fórum
Nincsenek témák!
Látogató számláló
0
2
5
8
3
3
6
Házhozszállítás

VÍZHATLAN RUHÁZAT




Az esővédő ruházatokról

Az egészen apró dolgok nagy különbséget tehetnek az esővédő ruházatok között. Nézzünk erre néhány példát:

Varrat menti megerősítés, hegesztés:

A varratok mentén apró lyukak keletkeznek, amikor a varrógép tűjével összeöltik az anyagdarabokat. Minden vezető márka, mely vízhatlan-lélegző anyagokkal készít termékeket, garantálja a kiváló minőségű gyári hegesztett varratokat. Ez azt jelenti, hogy a tű által átütött apró lyukakat a belső oldal felöl, leragasztják (lehegesztik) egy vékony vízálló csíkkal. Néhány, a legapróbb részletekre is odafigyelő gyártó, olyan apró varratokkal dolgozik, mely révén pár grammal kisebb lesz a súlya a ruházatnak. Egyes síruhák esetében beszélhetünk úgynevezett „kritikus” varratokról, ami azt jelenti, hogy a költséghatékonyabb megoldás érdekében a ruházat oldal varrásai nem nyújtanak teljes védelmet a beázás ellen.

Súly:

A komolyabb igénybevételre tervezett esővédő ruházatok súlya akár fél kg-mal is több lehet. A kisebb számú és leegyszerűsített kiegészítőkel (zsebek, cipzárak, csuklópántok) azonban a gyártók faraghatnak a többletsúlyból. Az alacsony súly kontra kiegészítők kérdésében csak mi magunk dönthetünk, hogy számunkra mely tényező a fontosabb.

Kényelem:

Legyünk tudatában annak, hogy a technikai dzsekik (a technikai kifejezés általában magasabb árfekvésű, jobb tulajdonságokkal bíró termékeket jelent) sportos, funkcionálisan dizájnos megjelenésűek. Szabásmintájuk a sportos felépítésű testalkatokhoz kellőképpen hozzásimulnak, ezért az ettől eltérő alkatúak kissé szűkösnek érezhetik.

Kapucni:

Egyes modelleknél a kapucni kialakítása olyan nagy, hogy akár még egy sisak is aláférjen. Ezért ha nem használjuk funkciója szerint, érdemes összehúzni, nehogy egy szelesebb napon az arcunkba csapódjon. Városi viseletre keresünk esőkabátot? Válasszunk olyan modellt, melynek elrejthető a kapucnija. Egyre elterjedtebbek a merevített karimájú kapucnik, melyek megakadályozzák, hogy az eső az arcunkba csepegjen. Viszont számos softshell anyagú márkánál nem találkozhattunk majd kapucnival.

Szellőzés:

Az izzadság elpárolgását semmi sem gyorsítja jobban, mint a közvetlen szellőzés. A dzsekik legnagyobb változtatható szellőző felülete az elülső cipzár, amit a hozzáértő túrázók rendszeres le-és felhúzással működtetnek, hogy így biztosítsák a megfelelő testhőmérsékletet. Néhány cipzár kétirányú, ami azt jelenti, hogy alulról felfelé is kicipzárazhatjuk, amely nagyon kényelmes és praktikus megoldás. Egyes mell és kézi zsebek is funkcionálhatnak szellőzőként. Számos cipzár már vízálló változatban is elérhető, ami jól jön változó időjárási viszonyok között, bár ezeket kissé nehezebb felhúzni.

Hónalj cipzárak:

A minimális súlyra törekvő túrázók azt mondják, ez csak extra súlyfelesleg (és igazuk is van), de ezek a cipzárak kiváló szellőző tulajdonsággal bírnak. Ezeken a dzsekiken biztosan találhatunk csuklópántokat is, melyek meghúzásával és kiengedésével ugyancsak szabályozhatjuk a karoknál beáramló levegő mennyiségét.

Szabás:

A kabát ujjai külön elemként van hozzávarrva a kabáttesthez, így azok kicsit buggyosak is lehetnek. Ennek köszönhetően a karokat természetes módon tudjuk mozgatni, behajlítani, és amikor fejünk fölé emeljük kezeinket, nem csúszik föl a kabátunk, az alsó testünk pedig nem marad fedetlen. Nagyon hasznos, és nagyon okos megoldás.

Állvédő:

Egyes modelleknél a kabát mellcipzár felső része puha anyaggal van beborítva, így amikor becipzárazzuk azt, nem tudjuk felsérteni állunkat. Sőt, a pár napos, borostás arcbőrnek is mindenképpen kellemesebb érintkezést nyújtanak. Ezért nagyon hasznos kis kiegészítő.

Cipzárvédő:

A kabát mellcipzár részénél lehetnek olyan fékezők beépítve, melyek megakadályozzak, hogy a cipzár fogai kiugorjanak helyükről. Mindezek többletsúlyt jelentenek, de megkímélnek számos dühítő kellemetlenségtől.

Zsebek:

Kevesebb zseb található egy technikai modellen, mint egy városi használatra szántan. A technikai kabátokat tervezők gondosan odafigyelnek, hogy a hátizsákok hevederjei ne takarják a zsebek elhelyezkedését, és ne gátolják a hegymászókat a szabad mozgásukban. A belső hálós zsebek kiválóan alkalmasak a hegymászásnál használt apróbb dolgok tárolására, valamint vizes kulacsunk tartalma itt nem fog megfagyni. Az utazásra specializálódott kabátok esetén találkozhatunk belső, cipzáras zsebekkel, ahol személyes dokumentumainkat biztonságban tarthatjuk. Sokan szeretik még a zene lejátszó tárolására alkalmas zsebeket is(fejhallgató ponttal együtt).

Behúzó zsinórok, „porhó fogok”:

A kabát alsó szegélyénél és a derék tájékon található behúzó zsinórokkal saját alkatunkra állíthatjuk a kabátot, valamint megakadályozzuk a hűvös levegő beszivárgását. A derékra csatolható porhó fogó ugyanezt a funkciót szolgálja, csak a kabát belső oldalán találhatjuk. Ez a konstrukció, ahogy a neve is mutatja, megakadályozza a hó bejutását a kabát belsejébe.